De eerste resultaten van de DNA-tests die op het lijk van Osama bin Laden zijn uitgevoerd, bevestigen dat het inderdaad om het stoffelijk overschot van de al-Qaedaleider gaat.
© AFP

Dit heeft een Amerikaanse functionaris maandag gezegd. Er is sprake van ''zeer trefzekere overeenstemming'' met het vergelijkingsmateriaal.

Volgens een andere functionaris is het erfelijk materiaal van Bin Laden vergeleken met het DNA van meerdere familieleden.

Er is op basis van die vergelijking zeker 99 procent zekerheid dat er geen sprake is van een persoonsverwisseling.

Bin Laden werd zondag in een huis in Pakistan doodgeschoten door Amerikaanse special forces. Zij identificeerden hem in eerste instantie op basis van zijn gezicht.

Belangrijke ontwikkeling

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag de dood van terroristenleider Osama bin Laden verwelkomd. De raad sprak van een ''belangrijke ontwikkeling'' in de strijd tegen terrorisme.

De raad, die bestaat uit vijftien landen, zei dat de Amerikaanse militaire operatie ervoor heeft gezorgd dat Bin Laden ''nooit meer in de gelegenheid is om zulke terreurdaden uit te voeren'' als op 11 september 2001.

Toen kwamen door aanslagen met gekaapte vliegtuigen in de Verenigde Staten drieduizend mensen om het leven.

De VN-Veiligheidsraad wordt gevormd door vijf permanente leden (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk) en tien wisselende leden, waaronder Duitsland, India, Libanon en Brazilië.